Vonalkód típusok és használatuk

qr kód

Vonalkód típusok

1D szabványos vonalkódok
Kereskedelmi vonalkód

Sok féle vonalkód típust láthatunk a környezetünkben. A leggyakrabban az áruházak polcai elhelyezett termékeken találkozunk vonalkóddal. Ez a legáltalánosabb vonalkód típus, melyeurópában és talál a az egész planétán frogalomban van. Földrészenként eltérő megjelenésben, kis mértékben eltérő kinézetben, de ugyanazzal a céllal vannak a terméken. Ez a cél az egyértelmű villám gyors azonosítás, termék értékesítés. Ez a vonalkód típus az EAN-13. Mint nevében látható tizenháronm szmjegyből álló, csak számokat tartalmazó kereskedelmi kód típus. Az EAN-13 kódból (nem minden esetben) visszafejthető a termék gyártój vagy forgalmazója, származása. Az első kettő vagy három szám a származási országra utal, az utána következő számsor az adott országban regisztrált cég sorszáma és a termék sorszáma. Az utolsó karakter úgy nevezett ellenőző szám, mely egy algoritmus alapjánaz az előző tizenkét számjegy alapján kerül kiszámításra. Kis testvére az EAN-8, mely nyolc karakter hossúságú. Alkalmazása a kis méretű termékekvonalkóddal valóellátaása miatt jött létre. Nem minden terméken fért el az ean-13 vonalkód. Amerikában az Ena-13 megfelelője UPC -A és UPC-E vonalkódok. Japánban JAN-13 vonalkód haszálatos.

Így néz ki

upc e vonalkód upc a vonalkód jan-13 japán vonalkód ean-13 kereskedelmi vonalkód ean-8 vonalkód

Alkalmas vonalkódolvasó típusok Ean13 beolvasásához

vonalkód webáruház

Ipari vonalkód típusok

Az ipari vonalkód típusokat széles körben használják a gyártás, raktározás, logisztika területein. Sok fele vonalkód típust használnak, különböző felhasználási területen. A legjobban elterjedt ipari vonalkód típus a Code 128 vonalkód. Ez a vonalkód típus széles modulméretével, jó tömörítési algoritmusával még kis modulmérettel nyomtatva is az egyik legkönnyebben olvasható vonalkód. A code 128 vonalkódba ráadásul nem csak számokat, de az angol abs szerinti betűket is belekódolhatjuk, így akár „beszédes” cikkszámok kinyomtatása is lehetséges. Változata EAN-128 mely a kereskedelmi szállítási egységek azonosítására szolgál.

Leginkább gyártási sorozatszám, cikkszám, szállítási sorozatszámok használata esetén a leggyakoribbak.

Így néz ki: (code 128 és ean-128)

code 128 vonalkód ean 128 vonalkód

vonalkód webáruház

További vegyes használatú 1D vonalkód típusok:

Code 39 vonalkód – gyártási sorozatszámok kódolására, de egyéb más számsor és alfanumerikus karakter kódolására is alklamas

Így néz ki:

code 39 vonalkód

vonalkód webáruház

ITF átfedéses vonalkód a kereskedelmi csomagolási egységek gyűjtő vonalkód ábrázolásához használatos kódrendszer

Így néz ki:

gyűjtőkód itf

vonalkód webáruház

Codabar vonalkód, leginkább az egészségügyben vérminták azonosítására szolgáló vonalkód

Így néz ki:

codabar vonalkód

 

2D moder vonalkód típusok

A legismertebb 2D vonalkód típus, mely manapság igen elterjedtnek mondható és szint mindenki hallott róla a QR kód. Széles körben használható, nagy adatmennyiség kódolható bele. Lehetséges használata: digitális névjegykártya, web cím, vcard, email cím, url,  hivatkozás követése, egyéb nagy mennyiségű adat kódolása, akár 1 kbyte adatmennyiség hordozására is alkalmas. Megtalálható kereskedelemben kapható termékeken a gyártó web oldala és termék információ céljából. Belépő, azonosító kártyákon (tömegközlekedési bérlet, horgászkártya, azonosító kártya). Szinte minden okostelefonon van már olyan alkalmazás, mellyek QR kódot be lehet olvasni.

Így néz ki: (olvassa be mobiljával!)

qr kód

vonalkód webáruház

Nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas a PDF417 2D vonalkód típus, melyet digitális dokumentumok, adóbevallások, egyéb iratok azonosítására használnak.

Így néz ki:

pdf 417 2d vonalkód

 

Autó iparban alkatrészek azonosítására szolgáló kis méretű 2D vonalkód típus, melyet akár lézer gravírozással, közvetlenül fém felületre fel lehet vinni a Maxikód (maxicode) 2D ipari vonalkód

Így néz ki:

maxikód

Az 1D és a 2D vonalkód típusok különböző vonalkód olvasókat kívánnak. Az általános kereskedelmi vonalkóolvasók általában nem alkalmasak a 2D vonalkódok beolvasására. A 2D vonalkód olvasók viszont alkalmasak a szabványos 1D kereskedelmi és ipari vonalkódok dekódolására is.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?