Festékszalagok

Festékszalagok fajtái, felhasználásuk

festékszalagok, wax, premium wax, wax resin

A termótranszfer címkenyomtatáshoz elengedhetetlen kellék a festékszalag (ismert még: transzfer ribbon, transzferfólia, indigó, nyomtató szalag néven) . A címkenyomtató a termótrenszfer alapanyagokra – ellentétben a termó címkékkel – festékszalag közbeiktatásával képes a kívánt információt megjeleníteni.

A tipikus termótranszfer (címke) alapanyagok:

  • papír (öntapadós, karton)
  • műanyag (öntapadós, karton)

A műanyag alapanyagokon belül lehet számos altípus: PVC, Polietilén, polipropilén, poliészter. Ezek a műanyag címke alapanyagok a felhasználás jellegétől függően kerülnek kiválasztásra.

A festékszalagok is több típusba sorolhatók, attól függően, hogy milyen címke alapanyagot szükséges megnyomtatni.

A legegyszerűbb és egyben legolcsóbb anyag a WAX festékszalagok. Tipikusan papír címke nyomtatására szolgál. Tartós, kontrasztos nyomatot ad. Beltéri használatra szánt, akár 10 évig is olvashatóságot biztosít.

zebra wax 02300gs0117 Zebra 02300GS0117 wax festékszalag asztali címkenyomtatókba   wax festékszalag ipari és közepes címkenyomtatóba L109 60 mm x 300 méter wax ipari és közepes nyomtatóba

l109 wax festékszalag 64x74 L109 64 mm X 74 m wax festékszalag asztali címkenyomtatókba

Teljes kínálat WEB-ÁRUHÁZUNKBAN

A Wax festékszalagok prémium minőségben is kaphatók, mellyel bizonyos műanyag alapú etikett címék is megnyomtathatók, leginkább beltéri használat esetén.

A műanyag alapanyagok nyomtatásához (műanyag fajtától függően)  Wax -Resin festékszalagok használhatók. A műanyag felületen szép, kontrasztos nyomatot ad, ellenáll dörzsölésnek, párának, napsütésnek. Évekig olvasható. A Premium Wax szalagok között már speciális felhasználásra szolgáló például hőálló festékszalagokat is előállítanak. Ezekkel a szalagokkal megnyomtatott címkék akár 300 C fokos felületre is ragaszthatók, a festékanyag garantáltal nem fog leolvadni (megjegyzés: a címke anyagnak is hőállónak kell lennie)

festékszalag ribbon címkenyomtatóba L125 wax resin festékszalag műanyag címke nyomtatásához l125 festékszalag címkenyomtatóba L125 110×74 asztali címkenyomtatókhoz

Teljes kínálat műanyag címkékhez WEB-ÁRUHÁZUNKBAN

A  Wax -Resin festékszalagok színes kivitelben is elérhetőek (kék, piros, sárga, zöld) az alap szalag szín fekete.

Előfordulnak speciális esetetek amikor vegyszer, oldószer álló címkét kell előállítani, akkor a megoldás a Resin festékszalagok használata.

 

A festékszalagok kiszerelését tekintve néhány típust tudunk megkülönböztetni.

Első legfontosabb paraméter a tekercselés. Ez lehet külső (OUT) vagy belső (IN), nyomtatónként változó a szükséges szalag tekercselése. Az általános asztali címkenyomtatók általában  OUT festékszalagot használnak.

A második paraméter a magméret, amire a szalag fel van tekercselve. Ez két méretben kapható 12,5 mm (1/2 Inch), 25 mm (1 inch) kivitelben. A legtöbb asztali nyomtató 12 mm cséve átmérőjű szalaggal dolgozik (vannak kivételek), viszont a közepes teljesítményű és ipari címkenyomtatók kivétel nélkül 25  mm-es csévéjű festékszalagokkal dolgoznak.

A harmadik tulajdonság az anyag minősége. Mit szükséges megnyomtatni (papír, műanyag) Wax, Premium Wax, Wax-Resin, Resin

Nem utolsó sorban a festékszalag hossza is fontos lehet. A nyomtató befogadó képességéhez igazodva érdemes választani. Az asztali kategóriájú címkenyomtatók leginkább 74 méter hosszú szalag befogadására képesek, míg a közepes és ipari nyomtatók 153 métertől akár 600 méter befogadására is fel vannak készítve.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?