Biztonsági címke

biztonsági etikett címke tekercs

Biztonsági etikett címke

A biztonsági etikett címkék olyan termékek, tárgyi eszközök, berendezések címkézésére szolgál, melyeknél a hosszú nyomon követhetőség, a termék meglétének ténye és az illetéktelen szervizelés, javítás, felnyitás ellenőrzése szükséges.

Például elektronikai termékek külső burkolatának szakszerű lezárása biztonsági etikettel megelőzheti a garanciális meghibásodásból adódó félre értések kezelését. A garancia vállaló elutasíthatja a garanciális javítást, ha a terméken lévő etikett el lett távolítva, az eszköz burkolata ki lett nyitva.

Tárgyi eszközök esetén a megjelölt, sorszámozott biztonségi leltár címke levétele esetén, vagy átragasztának próbája esetén a felragasztott címke nem átragasztható, a leszedett etikett címke nyomot hagyott a felületen. Így a trükkös próbálkazások könnyedén láthatóvá válnak.

biztonsági etikett címke tekercs

 

Milyen biztonsági címkék léteznek?

A biztonsági etikettek megjelenésükben teljesen úgy néznek ki mint a sima öntapadós tekercses etikett címkék. Lehetnek nyomatlan fehér, vagy nyomatlan ezüst színűek. De lehtséges bármilyen színben megrendelni, logóval ellátni, tetszőleges felirattal, vonalkóddal előrenyomtatni. A biztonsági öntapadós etikett címkék rendelhetők bármilyen méretben.

Anyagukban és funkciójukban térhetnek el leginkább.

Mint a normál etikett címke esetén itt is két nagy alapanyag csoport létezik:

  1. Papír
  2. Műanyag

A papír alapanyagú biztonsági etikett címkék beltéri használatra, míg a műanyag alapú címkék beltéri és kültéri használatra egyaránt alkalmasak.

A biztonsági etiketteket kizárólag festékszalag segítségével lehetséges megnyomtatni, ha erre szükség van.

Fajta szerinti osztályozás

Felületén bevágott címke

A legegyszerűbb típus a riccelt biztonsági címke, mely készülhet papírból és műanyagból. Ez a címke a felületén bevágásokat tartalmaz, melyet a gyártó szerszám vág be. A címke nyomtatót ez a bevágás nem zavarja, ugyanis a címke a hordozó tekercsen teljesen sík felületet ad. A címke felragasztásánál sincs különösebb probléma. Egy kicsit nagyobb odafigyelést kíván, mint a normál etikett címke felragasztása, de gondot nem okoz. A címke levétele, áthelyezézse, vagy visszaragasztása, lehetetlen, mivel a bevágásoknak köszönhetően a leválasztás garantáltan csak darabokban lehetséges. Nyomtatható.

riccelt biztonsági címke

Foszló, cafatos biztonsági címke

Ennek a címkének a sajátossága, hogy a felragasztott felületről lehetetlen egyben eltávolítani. Elemi darabjaira szakad, szó szerint cafatokban jön le. Több réteg papírból készül, mely rétegek könnyen elválnak egymástól ezért foszlik, ha eltávolításra kerül. Nyomtatható.

foszlo biztonsagi címke

 

Nyomot hagyó biztonsági címke

Alapvetően három nyomothagyó típus létezik

  • VOID feliratot hagyó
  • Sakk tábla mintát hagyó
  • Sraffozott mintát hagyó

Mind három típus erős tapadású, visszeszedés esetén a fent leírt mintázatot hagyja a felületen, amit leszedni, levakargatni szinte lehetetlen.

void biztonsági etikett címke

 

Vélemény, hozzászólás?