Tekercses címke

etikett címke kellékanyag öntapadó címke

tekercses öntapadó címke a4 íves etikett címke

A megfelelő tekercses címke kiválasztása

Az ideális címke kiválasztásánál több szempontot kell figyelembe venni, mielőtt beleugranánk a vásárlásba.

Méret kiválasztás:

Talán a legegyszerűbbnek tűnik a méret meghatározása. A terméken rendelkezésre álló hely alapján könnyen meg tudjuk határozni a szükséges tekercses címke méretét. Tudatában kell lennünk viszont milyen nyomtatóba vásároljuk meg a címkét. Itt lép be a képbe a címke méret után második legfontosabb paraméter a tekercselés, kiszerelés. A kisebb címkenyomtatók (asztali kategória) általában 40 vagy 25 mm cséve átmérőre tekercselt címkéket tudnak fogadni jó esetben 8-15 cm maximális külső átmérőben. A címke minimális és maximális szélessége is meghatározó paraméter a tekercses címke kiválasztásánál. A címkenyomtatók egy tól-ig határ között kezelik a címkéket. Általában a legkisebb szélesség 20 mm-től nagyobb, a legnagyobb nyomtatható szélesség 100 és 114 mm között van. Rz nyomtató típustól függő változó, ezért, ha a határérték környékére szeretnénk tekercses címkét választani, érdemes megnézni a nyomtatónk leírásában a befogadó méreteket.

A méret kiválasztásakor a címkére rákerülő adatmennyiség, szöveg, logó mennyisége fontos szempont. Gyakori hiba, hogy a lehető legkisebb címkére akarják rázsúfolni a lehető legtöbb szöveget, vonalkódot, tápanyag táblázatot. Sokszor érthető, mivel a termék mérete adott, sokszor viszont van hely de nem akarják elcsúfítani a termék csomagolását.

Ügyelni kell a törvényben meghatározott minimális karakter méretre, az olvashatóságra a címke nyomtatásánál! Tehát a méret kiválasztásánál ezt figyelembe kell venni!

A méret kiválasztása gyakorlatban:

(1) Szélesség mm X (2) magasság mm (FUTÁSIRÁNY)

(3) Cséve átmérő – lehetséges méretei:

 • 76 mm (ipari és közép kategóriás címkenyomtatók pl: Zebra ZT230, Intermec – Honeywell PD41/42, Zebra ZT600, stb)
 • 40 mm (asztali címkenyomtatók pl: Zebra GC420, Godex G300, Citizen CL sorozst, Honeywell PC sorozat, stb)
 • 25 mm (asztali és mobil nyomtatók pl: Zebra QL, ZQ széria)

(4) Külső átmérő

tekercses öntapadó címke méretezése

Alapanyag kiválasztása:

A tekercses címke alapanyag választásakor figyelembe kell venni, hogy milyen termékre lesz felragasztva, mekkora élettartamot várunk el a címkétől,.

Alapjában véve háromféle címke alapanyagot különböztetünk meg: Termó, Normál papír, műanyag.

Az alapanyag típusok tovább bonthatók a következő képpen:

Termó címkék           ,
vonalkód webáruház
 1. Termó Eco (ismert még: Direkt thermal, thermó néven) a legáltalánosabb, legtöbbet felhasznált címketípus. Használható minden gyorsan forgó termék esetén, amit nem ér különösebb hőhatás a felragasztás után. A termó címke általános élettartama (olvashatóság, tapadó képesség) néhány hónap normál tárolási körülmények között. Érzékeny a nyomtatott felület a dörzsölésre, közvetlen sugárzó hőre, egyes felületekre ragasztva (nylon zacskó) hamarabb elszíneződhet és az olvashatósága nagyban csökkenhet.
 2. Semi top termó címkék nagyobb ellenállást mutatnak a környezeti behatásokkal szemben, a dörzsölést, a párát és a hőhatásokat is jobba tűrik.  A címke szerkezete páragátló réteggel egybeépítve készül
 3. Termó top címke a termó címkék prémium kategóriája. Kétszeresen védett párától, víztől, hőmérsékleti hatásoktól és mechanikai behatásoktól.

A termó címkék nyomtatásához nincs szükség külön festékanyagra, a gyártásuk során a címke felülete kezelve lesz egy hőérzékeny bevonattal, ami maga a festék. Ezt az hőérzékeny bevonatot színezi meg leadott hővel a címkenyomtató berendezés. Ezért ez a legelterjedtebb és legköltséghatékonyabb címkenyomtatási eljárás.

A termó címkék alap megjelenési formájukban fehér színűek. Természetesen van lehetőség színes termó címkék megrendelésére is.

Normál papír címkék

vonalkód webáruház

 

A termótranszfer címkék családjába sorolható legegyszerűbb és legolcsóbb nyomtatható tekercses címke. Alapanyaga egyszerű papír. Jól nyomtatható, szép, kontrasztos nyomatlépet ad. Tartósságát tekintve kifejezetten jónak mondható. Kopás álló, hőre nem érzékeny, a nyomtatott adatokat évekig jó minőségben megőrzi. Beltéri használatra ajánlott kizárólag.

A nyomtatásához festékszalag szükséges.

Műanyag alapú tekercse címkék:

tekercse címke kínálat

Alapanyag tekintetében a leggyakoribb megjelenések: Polietilén (PE), polipropilén (PP), Poliészter (PES), PVC, PET

Az egyes anyagok között a különbség pl: UV állóság, hőállóság, szakíthatatlanság, könnyű szakadás, vegyszer-, vízállóság. A nyomatkép a műanyag tekercses címke esetén kiváló, tartós, hosszú évekig őrzi a nyomtatáskori állapotot. A műanyag címkékből igen sok speciális címke készíthető anyagtól függően. Pl: biztonsági címke, vegyszer álló címke, UV álló kültéri címke, autóipari címke, stb.

A műanyag címkék nyomtatásához festékszalag szükséges.

Ragasztóanyag

A tekercses címke alapanyagán kívül a ragasztóanyag meghatározása is fontos szempont lehet bizonyos esetekben. Többféle ragasztóanyaggal rendelhetők mind a termó, a papír és a műanyag címkék. Nézzük melyek ezek a ragasztóanyagok:

 • normál ragasztóanyag (külön kérés nélkül minden címkét ezzel szállítunk)
 • erős ragasztó
 • mélyhűtőben használható ragasztóanyag
 • visszaszedhető ragasztóanyag
 • részben visszaszedhető, nyomot hagyó ragasztó (biztonsági címke)
 • hőálló ragasztó
 • vízálló ragasztóanyag
Címke féleségek:
 • normál címke
 • visszaszedhető címke
 • hűtőházi címke
 • biztonsági címke (void, cafatokban leszedhető, sakk mintát hagyó)
 • jelölő címke (fluó világító színek)
 • erős tapadású címke
 • karton címke (nincs ragasztó)
 • faiskolai címke
 • ékszer címke
 • ruha címke, bevarrós, folyamatos szalag
 • színes termék címke

 

Vélemény, hozzászólás?